Blog #11

Bijtincidenten bij kinderen.

Bijtincidenten bij kinderen

In deze blog wil ik een basis leggen om bijtincidenten bij kinderen te voorkomen. De blog zal nooit alle aspecten waar rekening mee gehouden moet worden omvatten, maar moet als begin worden gezien.

Help, mijn hond gromt naar mijn dochter

“Thalita help, mijn hond gromt naar mijn dochter”. Met die woorden werd de hond gebracht in onze dagopvang. “Dat verwacht je toch niet? Ze was altijd zo lief, ze is gewoon jaloers op onze dochter”. De hond komt al een hele poos bij ons en ze is zeker niet agressief te noemen in de opvang.   Ik denk er een poosje over na en stel wat vragen. Om te bewijzen dat de hond en hun dochter het soms ook leuk hebben sturen ze toch ook nog een paar foto’s om te laten zien hoe gezellig hun dochter en de hond het hebben. Een foto waarin de hond in zijn mand zit gezellig samen met het hun dochtertje. Bij een andere foto zie ik een kindje wat helemaal over de hond is heen gebogen terwijl deze aan het eten is. Natuurlijk zijn er ook nog wat minder alarmerende foto’s maar deze springen er gelijk uit. Ineens snap ik de hond wel en snap ik waarom de hond gromt naar hun dochter.

Bijtincidenten met honden en kinderen

Elke hond kan bijten, immers hebben ze allemaal een instinct om zichzelf te kunnen beschermen. Zelfs deze lieve sociale hond zou kunnen gaan bijten. En wanneer ik dan hoor dat de hond gromt naar hun dochter weet ik dat de hond signalen afgeeft als waarschuwing. Waarschijnlijk heeft de hond al meer signalen gegeven, maar omdat deze non-verbaal waren zijn ze niet gezien door de eigenaar.

Bijtincidenten met eigen honden of andermans hond

Veel mensen denken dat de hond van een ander het grootste gevaar opleveren. Toch is gebleken dat de bijtincidenten met eigen hond net zo vaak voorkomt als met een andermans hond. Omdat kinderen de hond als hun vriend zien en hun knuffel gaan ze vaak te ver. De hond heeft, net als ons, een persoonlijke zone en af en toe tijd voor zichzelf nodig.

Hond straffen als hij gromt naar de kinderen

Wanneer een hond gromt, dient dat als waarschuwing. Ik vind het niet leuk wat je doet, of ik voel mij hier niet prettig bij. De hond kan het kind niet wegduwen en soms niet zelf weggaan. Grommen is zijn manier van communiceren. Wanneer wij als volwassene de hond straffen om het grommen nemen we de hond een manier van communiceren weg.

Wanneer de hond het de volgende keer weer niet leuk vind of niet prettig weet hij dat hij niet mag grommen. Deze manier van waarschuwen kan de hond dus niet meer gebruiken. De kans dat hij zal bijten of happen om het kind te laten weten dat hij het niet leuk vind is nu een stuk groter.

Bestraf de hond dus nooit om het grommen maar grijp in en haal het kind uit de situatie. Kijk goed waarom de hond gromde en zorg dat het kind niet weer opnieuw doet wat de hond niet prettig vond.

kind en hond samen zonder bijtincident is prachtig

 

WANNEER HOND EN KIND SAMEN OPGROEIEN ZONDER BIJTINCIDENTEN IS DIT EEN WAARDEVOLLE ERVARING VOOR BEIDE.

Regels om bijtincidenten bij kinderen te voorkomen

Op internet staan gouden regels die geadviseerd worden om je aan te houden wanneer je bijtincidenten bij kinderen wilt voorkomen. Er is een onderscheid tussen regels voor thuis en voor buiten huis. In deze blog wilde ik ingaan op de tien regels die geschreven zijn voor in huis. Regels die gelden voor het kind en de eigen hond. Maar tijdens het lezen van de regels kwam ik er achter dat deze regels in mijn ogen toch wel achterhaald zijn of niet meer zo actueel. Daarom bij deze de gouden regels waarvan ik denk dat je je aan moet houden om je hond en kind zonder bijtincidenten naast elkaar te laten leven. Er is nooit een 100% garantie, maar met goede regels wordt de kans wel veel kleiner.

Mijn tien gouden regels.

  • De mand of bench is alleen van de hond. Je kind mag hier niet aankomen en mag niet in de mand of bench van de hond gaan zitten.

De mand van de hond is een plek waar de hond tot rust kan komen, waar de hond zich kan terug trekken als hij even rust nodig heeft. De mand of bench is een veilige zone en prive plek. Wanneer je de kinderen leert dat deze plek verboden terrein is, kan de hond zich altijd terug trekken en zo ontsnappen aan een situatie die hij niet fijn vindt.

  • De voerbak of drinkbak is alleen voor de hond en de kinderen mogen hier niet aankomen.

Omdat wij het zelf ook niet fijn vinden als een ander ons eten of drinken afpakt is het fijn als de hond ook zeker is dat zijn eten en drinken echt voor hem zijn. Om bijtincidenten te voorkomen is het fijn dat de hond hier altijd op kan vertrouwen. Zijn eten is voor hem en voor niemand anders.

  • Laat een hond die slaapt of een snack eet met rust.

Wanneer de hond op een andere plek dan zijn veilige plek in slaap is gevallen moet deze met rust gelaten worden. Stel, de hond is enorm diep in slaap en ineens klimt er een kind op hem. De hond kan dan enorm schrikken en als instinct als eerste bijten voordat hij doorheeft wie hem wakker maakte. Zelfs de meest lieve schattige hond kan in zo’n situatie gaan bijten. Ook wanneer de hond een lekkere snack heeft kan hij deze willen verdedigen.

  • Zorg ervoor dat de hond altijd weg kan lopen.

Kinderen, en ook wij als volwassenen, hebben vaak de neiging helemaal over de hond heen te buigen en de hond te omhelzen. Maar een hond kan dan, wanneer deze de situatie niet fijn vind, helemaal niet weg lopen. De hond kan dan niet anders dan te grommen of bijten als signaal dat hij het niet prettig vind. Ook tijdens spel is het belangrijk dat de hond moet kunnen weglopen.

  • Leer kinderen de signalen van de hond.

Leer de kinderen, maar ook zelf, welke signalen de hond geeft als hij de situatie niet prettig vind. Film bijvoorbeeld wat momenten en bekijk deze samen. Benoem wat je ziet. Vind je dit moeilijk? Vraag eens een gedragsdeskundige om mee te kijken en om de signalen van jouw eigen hond te leren herkennen. Wanneer je hulp wilt raad ik je aan eens te kijken op de site van Van maanenloca. Minna Yrjana is daar gedragsdeskundige en kan u zeker helpen om de beelden goed te interpreteren.

  • Laat je kinderen en de hond nooit alleen samen in een ruimte.

Ook niet als de hond slaapt of als de kinderen met hun eigen spel bezig zijn. Zorg altijd dat er geen onverwachte situaties kunnen ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen is bij dit soort situaties het geval.

  • Zorg voor genoeg beweging en mentale uitdagingen.

Een hond die genoeg beweging krijgt en genoeg mentale uitdagingen krijgt zal thuis rustiger zijn, meer ontspannen en zich minder bemoeien met het spel van de kinderen. Zo voorkom je interacties en is de kans op bijtincidenten ook automatisch kleiner. Lees ook de blog: waarom moet mijn hond snuffelen. Hierin staan tips voor mentale uitdaging voor de hond.

hond en kind zonder bijtincidenten

 

BIJTINCIDENTEN VOORKOMEN KAN DOOR SAMEN ZIJN GECONTROLEERD TE LATEN PLAATSVINDEN.

Natuurlijk zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden. Bereid u goed voor.

Thalita Daling, hoofdstraat 41, 9433pa Zwiggelte.