Blog #6

Een hondensnack waar honden langer mee doen.

Heeft u ook een hondensnack waar honden langer mee doen?

Regelmatig komt er iemand in de winkel die vraagt; heeft u ook een hondensnack waar honden langer mee doen?   Maar een hondensnack waar de hond lang mee doet, wat is dat dan precies? Een stevige hondensnack is een hondensnack waar de hond lekker lang op kan kauwen en die niet zomaar op is. Maar ja, wat is nu een hondensnack waar de hond lang op kan kauwen en wat is een gewone hondensnack?

Beste bot voor waar honden langer mee doen

We vinden het allemaal fijn als de hond even lekker bezig is met een kauwsnack. Een hondensnack waar hij lang op kan kauwen. De echte  stevige hondensnack. Maar wat voor de ene hond een ware langkauw hondensnack is, is voor de andere hond een hondensnack die binnen 2 minuten op is. Een teckel kan niets met een runderkophuidplaat, hij vind hem wel lekker maar deze is niet hanteerbaar voor de teckel, terwijl een rottweiler juist deze heerlijk vind en er goed mee om kan gaan. Een labrador eet een kabeljauwhuid in een mum van tijd op terwijl de mini keeshond dit als echte stevige hondensnack kan gebruiken. Op de vraag, heeft u ook een hondensnack waar mijn hond lekker lang op kan kauwen, is dus niet zomaar antwoord te geven. Informatie is hierbij belangrijk.

*Wat voor hond is het? Welk ras of welke look a like?

* Welke hondensnacks zijn al geprobeerd en hoe was de ervaring?

*Heeft de hond een allergie?

*Vind de eigenaar puur natuur belangrijk? Of juist een hekel aan geurende hondensnacks?

Wat is een kophuid en wat is lang kauwen?

Verder is het belangrijk de definitie van hondensnack waar de hond lekker lang mee bezig is eens te bekijken. Vaak krijg ik te horen, hij had de snack al in een half uur op. In mijn beleving was dit dan de ultieme stevige snack, maar voor de eigenaar was dit veel te snel. Wat voor de ene persoon lang is, is voor de andere persoon kort is gebleken in de praktijk. Een koffieboomkauwwortel is bijvoorbeeld een product waar de hond enorm lang mee kan doen, maar er zijn ook honden die hier niet naar omkijken. Een kophuidstaaf is een ideale snack voor een half uur voor de meeste middelgrote honden, maar er zijn ook honden die er uren mee doen of honden die het in een kwartier op hebben. Een runderkophuidplaat is een product die vaak voor herders wordt gebruikt, prachtig, puur natuur, hard en dik. Ze doen hier ongeveer een half uur mee. Een runderkophuidplaat is letterlijk een stuk gedroogde kophuid van een rund en daardoor taaier en een wat grotere uitdaging om op te eten. Een runderluchtpijp is voor labradors een half uur werk, terwijl de mechelse herder die gewend is aan goed kauwen er een kwartier over doet. Een tijdsbestek geven aan een snack is dus onmogelijk.

Wanneer een hond ongeveer 15 a 30 min kan kauwen op een hondensnack heeft de hond de maximale hoeveelheid endorfine aangemaakt. Zorg daarom dat je met de eigenaar goed de verwachtingen bekijkt.

Wat is een gezonde hondensnack waar honden langer mee doen?

Gezonde hondensnacks zijn hondensnacks waarbij de hond geen onnodige voedingsstoffen binnen krijgt zoals geur, kleur en smaakstoffen. Vaak zijn gezonde hondensnacks gemaakt van puur vlees en zijn deze gedroogd. Toch bestaan er ook andere gezonde hondensnacks zoals de koffieboomkauwwortel of olijfboomkauwwortel. Ook de ramshoorn, buffelhoorn of  vallen onder de gezonde stevige hondensnacks.

Hoelang mag mijn hond op een bot kauwen?

Wetenschappelijk is bewezen dat wanneer een hond eet de hond Endorfine aanmaakt. Endorfine is een hormoon dat voor een gelukszalig gevoel zorgt. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Maar buiten dat endorfine voor een gelukzalig gevoel zorgt, zorgt endorfine er ook voor dat de hond een verzadigd gevoel heeft. Wanneer we dit dus kunnen inzetten bij een te dikke hond zorgt dit voor minder honger gevoel. Endorfine kan dus als een goed hulpmiddel worden ingezet bij honden en een hondensnack waar de hond lang mee kan doen kan hierbij helpen. Zo maakt het lichaam zelf endorfine aan en kan het lichaam zelf helpen om ontspannen te worden en een verzadigd gevoel te krijgen. Wanneer we de vraag stellen hoelang mag mijn hond op een bot kauwen leg ik altijd uit dat wanneer een hond een half uur kauwt heeft hij de maximale hoeveelheid endorfine heeft aangemaakt. Voor mij is dit de reden dat ik een hondensnack van een halfuur als de beste kauwsnack ervaar wanneer we het hebben over hondensnacks in de categorie stevige hondensnacks. Mijn inziens moet het aanmaken van endorfine als doel gelden voor het kauwen op een stevige hondensnack. Wanneer mensen een hond te vaak, te lang, op een hondensnack laten kauwen (uren per dag) wordt dit een obsessie voor de hond in plaats van een plezierige bezigheid. Het is belangrijk dit goed uit te leggen aan de eigenaar en de verwachtingen van hondensnacks bij te schaven. Een hondensnack waar een hond langer dan 15 min mee doet kan beschouwd worden als een echte stevige hondensnack. Een halfuur hondensnack is de ultieme stevige hondensnack. Is de hondensnack dan nog niet op, ruil hem dan gerust om voor een klein snoepje en geef de hondensnack later nog eens weer.

Samen puzzelen voor uw hond

Wilt u hulp, en samen uitvinden wat voor uw hond de ultieme hondensnack is? Neem gerust contact op met mij, ik ga deze uitdaging graag met u aan. Samen zorgen we ervoor dat we deze puzzel oplossen.

www.darlingdogstore.nl

Thalita Daling
Hoofdstraat 41
Zwiggelte
06-28770741