Blog #4

Groente geven aan de hond

Mijn naam is Thalita Daling. Ik ben eigenaar van Hondenresort Darling. Een hondenopvang in huis zonder kennels. En trotse eigenaar van Darling Dog Store. Een fysieke en online hondenwinkel. Daarnaast ben ik voedingsdeskundige voor honden en trotse eigenaar van onze Leonbergers. In deze blog ga ik het hebben over over groente geven aan de hond.

 Een paar beweringen en vragen die ik regelmatig krijg

-Er wordt beweerd dat wanneer we groente geven aan de hond deze dit helemaal niet kan verwerken. Daarom zou je de groente voor hem heel fijn moeten pureren zodat hij deze wel kan opnemen en verwerken.

-Er wordt beweert dat sommige groenten giftig zijn en daardoor wordt het verhaal rondom de groente geven nog ingewikkelder. Een hond heeft dus geen groente nodig, want dit is giftig.

-Een hond is een vlees eter en heeft helemaal geen groente nodig.

Deze beweringen zijn soms tegenstrijdig en zorgen voor veel verwarring bij mensen die bewust kiezen om vers vlees te voeren. Soms wordt er daarom voor de “veilige” weg gekozen en brok gevoerd, of kiezen mensen ervoor om half brok, half vers vlees te voeren. Zo denken ze in iedere geval veiliger te zijn in hun keuze, of is het makkelijker wanneer ze een keer op vakantie gaan. (die laatste reden snap ik wel, immers is vers vlees voeren op vakantie soms een hele uitdaging.) Toch kan bij vakantie ook gekozen worden om houdbare worsten te geven.

Hoe heeft de hond het al die jaren volgehouden zonder onze strenge begeleiding?

Jaren lang, misschien wel eeuwen, regelde de hond het allemaal zelf. En toch vinden wij mensen nu ineens dat het allemaal anders moet. Natuurlijk is er door de evolutie wel het een en ander veranderd en kun je niet zomaar zeggen dat omdat het vroeger goed ging, het nu ook goed moet blijven gaan.

 Laten we eens beginnen met de bewering dat groente aan je hond giftig zouden zijn.

Waarom zijn sommige groente giftig? Of waarom wordt dat beweerd? De nachtschade familie zou bestaan uit schadelijke groentes. We hebben het dan over tomaten, aubergines, paprika, Aardappels. Toch is er tegenwoordig ook voeding met aardappel ipv graan. Hoe kan dit dan?

Het klopt dat wanneer de aardappel, tomaat of paprika niet rijp is, deze giftige stoffen bevat waar zowel de mens als de hond niet teveel van moet binnen krijgen. Deze giftige stof heet Solanine (bij tomaat Tomatine.  Wanneer de hond ( of mens) teveel van deze giftige stof binnenkrijgt kunnen symptomen als misselijkheid, buikpijn, braken en diarree optreden. In zeldzame gevallen ook duizeligheid en hevige buikkrampen. Maar wanneer de aardappel, tomaat en paprika goed rijp is, bevat deze een zo lage dosis van deze Solanine (tomatine) dat de hond (en mens) het gewoon kan eten.

Wees kritisch welke aardappels je gebruikt

De aardappels mogen niet uitgelopen zijn en de zaailingen en groene delen moeten zeer ruim weggesneden worden. Beter is nog om deze  uitgelopen aardappels helemaal niet te gebruiken. Zowel voor mens als dier gelden deze regels. Aubergines bevatten een hogere dosis Solanine en kunnen beter vermeden worden of in zeer kleine hoeveelheden gegeven worden.  Deze nachtschade groentes (op aubergine na) kunnen dus, mits goed bereid, best gegeven worden. Immers worden in veel brokken tegenwoordig ipv de granen aardappelen gebruikt als hoofdbestanddeel.

Honden kunnen het helemaal niet verteren

Elke plant bestaat uit cellen, elke groente dus ook. Die cellen bestaan weer uit verschillende delen. Een belangrijk deel hiervan is de cellulose. Cellulose is een meervoudige suiker en het belangrijkste bestanddeel van de plantencelwanden. Deze celwand moet eerst afgebroken worden om vervolgens bij de voedingsstoffen terecht te komen. Voor het afbreken van deze celwand zijn verschillende dingen nodig, of kunnen verschillende manieren gebruikt worden. Een van de dingen die nodig is, is amylase. Amylase helpt bij het afbreken van de celwand. Amylase is een enzym wat wordt gemaakt in de alvleesklier.

Wij mensen hebben amylase in ons speeksel waardoor de afbraak van de celwand al in de mond kan beginnen.. De hond maakt ook amylase aan in de alvleesklier. Waar bij de mens amylse al toegevoegd wordt in de mond, gebeurd dit bij de hond pas later in het spijsverteringskanaal.

Wat helpt om de planten beter verteerbaar te maken

Verder helpt het als de plantdelen worden gemalen of worden kapot gemaakt. Het menselijk gebit is zo gemaakt dat we de groenten kunnen kauwen.  Hierdoor maken we de celwand kapot. Honden hebben een heel ander soort gebit en kunnen niet malen op de groente. Mensen kauwen hun wortel eerst goed voor ze het doorslikken, een hond maakt het alleen zo klein dat het doorgeslikt kan worden.

Samen met het feit dat honden geen amylase in het speeksel hebben maken het dat deze  2 factoren samen zorgen dat we de hond een klein beetje moeten helpen. Wanneer wij de groente even kort koken, of de groente fijn malen, maken we de celwand kapot. Hierdoor is de hond sneller in staat om meer voedingsstoffen van de groenten op te nemen.  De groente kun je raspen of even in de blender doen. De celwand gaat dan kapot waardoor de hond de voedingsstoffen beter op kan nemen.

De hond heeft helemaal geen groente nodig of toch wel?

De bewering dat de hond geen groente nodig heeft komt uit de geloofsovertuiging dat de hond een pure vleeseter is.

Wanneer we daar eens goed naar kijken is er natuurlijk een kleine kern van waarheid in dat verhaal. De hond stamp af van de wolf en de wolf in een vleeseter. Dus de hond ook. Verder is ook, zoals ik hierboven ook al aangaf, het gebit van de hond zo ontworpen dat het geen groente kan malen. Maar is het uitermate geschikt om vlees te verwerken en van bot af te halen.

En toch, als we dan even wat dieper en verder kijken is het helemaal niet zo dat de wolf alleen maar vlees eet.

De wolf als vergelijking

De wolf jaagt op zijn prooi, immers leeft hij in het wild en moet zelf zijn voedsel verzamelen. Een groot deel van zijn prooien zijn dieren die planten eten. Dat kleine konijntje, die hert, dat schaap ( om maar even actueel te blijven in nederland) zijn allemaal dieren die leven van plantaardig materiaal. Doordat die wolf deze prooien opeet krijgt hij dus ook deze plantaardige materialen binnen. De dieren die hij eet beschikken wel over een gebit die deze plantenresten vermalen en zo dus de voedingsstoffen uit deze planten op kunnen nemen. Door deze prooien te eten, krijgt de wolf zijn vitaminen en mineralen binnen die in de groenten zitten. De wolf is dus inderdaad een vleeseter maar eet vlees waarin wel degelijk ook vitamines en mineralen zitten.

Wanneer we dit vertalen naar de hond kunnen we dus stellen dat ook deze de vitaminen en mineralen nodig hebben. Nu zijn er mensen die beweren dat dit wel al goed in het vlees verwerkt is, omdat ook het versvlees die gegeven wordt afkomstig is van planten eters. Dit klopt, maar vaak wordt dit vlees schoongemaakt en darm en maaginhoud niet gebruikt in dit vlees. (maar goed ook, want denk dat wij daar niet heel blij van worden qua geur en het ook qua hygiëne niet echt haalbaar is). En juist in deze delen bevinden zich (uiteraard) de meeste voedsel resten. Juist om deze reden is het dus belangrijk dat we dit aanvullen en de hond groente bij geven.

Nog een reden om groente te geven aan je hond

Naast de vitaminen en mineralen is er nog een ander groot voordeel van groente  geven aan de hond. De vezels in de groente. Deze kunnen bijdragen aan een goede stoelgang. Het algemene gegeven advies is om 5 tot 10% van de dagelijkse behoefte bij te geven aan groente. Als voorbeeld. Wanneer een hond 500 gr vlees krijgt per dag, geeft u 25 tot 50 gram groenten extra erbij. U kunt bij een hond die snel honger heeft of stoelgang problemen heeft dit altijd wat meer geven.

Wanneer een hond vers vlees krijgt is het, mijns inziens, dus wel degelijk belangrijk dat de hond ook groente bij krijgt. Deze groente moet kort gekookt of klein gemalen (geraspt of gemalen) worden zodat de celwanden kapot zijn. Op dergelijk manier kan er gezorgd worden dat de hond zoveel mogelijk van de groente kan opnemen. Sommige merken vers vlees verkopen ook groente worsten. Vaak zijn deze groenten al gestoomd, waardoor de celwand al kapot is. Zo hoeft u de worst alleen maar te ontdooien en te geven/ mixen door het vlees.