Blog #13

Kinderen en honden.

Kinderen en honden

Kinderen en honden is altijd een mooie combinatie geweest. Vroeger voordat ik mijn ware passie volgde was ik juf. Juf zijn en vooral de moeilijkste klassen vond ik een mooie uitdaging. Kinderen en honden vond ik toen al een mooie combi en als t stiekem even kon nam ik een hond mee naar school. Ik werkte op een basisschool waar ze met positive behavior support (pbs)werkte. Een schoolbrede aanpak die zich richt op het versterken van het gedrag wat wel mag en op het voorkomen van probleemgedrag. Het draait allemaal om een positieve benadering.

PBS Bij honden en kinderen
Deze pbs benadering pas ik ook toe bij de honden. Ik geef duidelijk aan wat ze wel mogen waardoor ze weten wat van ze verwacht wordt en ze ongewenst gedrag niet meer laten zien. Ik beloon positief gedrag waardoor honden eerder geneigd zijn dit gedrag opnieuw te vertonen. Ik negeer negatief gedrag of geef ze een keuze.

Voorbeeld positive bevarior support

Bij de basisschoolkinderen is er een mooi voorbeeld te noemen.
Stel een groep kinderen rent door de gangen en de regel is dat in de gang alleen gelopen mag worden.
Wanneer de juf roept: niet rennen door de gang! zullen een paar gaan lopen, maar een ander deel denkt misschien..oke dan huppel ik wel, hinkel of bij de lagere groepen gaan ze kruipen. Niet het gedrag wat je wilde zien.
Roept diezelfde juf als ze rennen door de gang. Jongens, in de gang lopen we. Zullen de kinderen gaan lopen. Alle andere opties zijn uitgesloten.
kinderen en honden
KINDEREN EN HONDEN. ZE KUNNEN PRIMA SAMENWERKEN. MET POSITIVE BEHAVIOR SUPPORT IS VEEL TE BEREIKEN.

Bij honden werkt pbs hetzelfde

Bij honden werkt dat niet anders. Wanneer honden ongewenst gedrag vertonen kun je wel aangeven dat dat niet mag, maar als ze niet weten wat wel mag zullen ze misschien wel direct daarop volgend ander ongewenst gedrag vertonen.
Samenwerking hond en kind
Om kinderen en honden goed samen te laten werken is het belangrijk voor beide partijen erg duidelijk te zijn.
Zeggen wat niet mag, levert niet het gewenst gedrag op. Zeggen tegen een kind dat het niet mag rennen naar een hond toe of bij een hond vandaan levert niet op wat je bedacht wat het kind zou doen.

Duidelijkheid tussen hond en kind.

Wees duidelijk.
Zeg ipv niet rennen tegen het kind: We lopen altijd rustig en kalm als we de hond zien. Opmerkingen als, als we bij de hond in de buurt zijn. Is onduidelijk. Wat is in de buurt zijn? Als ik hem kan aanraken? Nog 3 stappen moet doen? In dezelfde kamer ben?
En als je niet wilt dat de hond springt, roep dan niet: niet springen! Maar beloon als hij met vier poten op de grond staat. Goed zo laag, snoepje!.

Zeg wat wel mag bij kinderen en honden

Wanneer je wilt dat de hond een veilig plek heeft waar het kind niet mag komen zeg dan niet dat het kind de hond niet mag storen als het in de mand slaapt. Want als de hond wakker is mag het daar wel komen? Wat als de hond wilde gaan slapen maar nog niet sliep? Of even weg wilde van de drukte? Wees duidelijk. Als de hond in de mand is, laten we hem met rust. Dit zelfde geldt voor de hond. Wanneer je niet wilt dat je hond tijdens het eten bij de tafel komt zeg dan niet telkens nee als hij eraan komt. Maar vertel hem wat je wel wilt. Neem hem mee naar zijn plaats, geef hem het af/ liggen commando en beloon. En steek er tijd in dit te oefenen.

Samenwerken om angst te overwinnen bij hond en kind

Kinderen en honden zijn een prachtige combinatie en kunnen in harmonie opgroeien. Mits goed begeleid.
Wanneer een kind bang is voor honden zien we vaak dat de kinderen de handen in de lucht steken of wegrennen. Het is belangrijk dat kinderen leren wat zijn/haar gedrag doet met de hond. Dat de kinderen leren welk gedrag zij uitlokken bij de hond. Kinderen zijn dapperder dan we denken en eigenlijk willen ze vaak echt graag contact kunnen maken met de hond.
Het is belangrijk te beginnen met stabiele rustige honden en van daaruit uit te bouwen maar vooral om eerst te leren wat een hond zegt.
Andersom werkt het weer precies hetzelfde. Een angstige hond heeft een stabiel kind nodig om zelfvertrouwen te krijgen.

Hulp nodig tussen hond en kind?

Hulp zoeken in dit traject is alleen maar slim en zeker niets om je voor te schamen! Vraag me gerust. Samen zoeken we de beste hulp!