Blog 

Verschil voedselallergie en voedingsintolerantie

Verschil voedselallergie en voedingsintolerantie

In deze blog gaan we het hebben over het verschil voedselallergie en voedingsintolerantie. En hoe kom je daar achter?

Vermoeden tot klachten rondom de voeding

Als baasje ben je je vaak bewust dat je hond afhankelijk van jouw is, en wil je alleen maar het beste voor je trouwe viervoeter. Wanneer je alles wil doen om je hond een fijn leven te gunnen en je hond  heeft jeuk, oorontsteking of bijt zijn eigen pootjes kapot. Je snapt er niets van want soms kan het voor je gevoel van de een op de andere dag gebeuren. En dan krijg je te horen dat je hond wel eens allergisch kan zijn, maar is dat wel zo? Of heeft je hond een intolerantie? Het verschil tussen een voedselallergie en voedingsintolerantie is soms moeilijk.

Wat is een voedselallergie?

De klachten van een voedselallergie en van een voedselintolerantie kunnen dezelfde zijn, toch zit er een groot verschil in een voedselallergie en een voedsel intolerantie. Bij een voedselallergie is het afweersysteem van het lichaam betrokken. Het afweersysteem ziet de eiwitten die in de hondenvoeding voorkomen als indringers en maakt dan afweerstoffen aan. Deze afweerstoffen/ antistoffen worden geactiveerd zodra de eiwit het lichaam binnendringt. Ook bij een zeer kleine hoeveelheid van de eiwit worden de afweerstoffen/antistoffen gelijk geactiveerd en krijgt de hond klachten. Binnen elke minuten tot elke uren na het binnenkrijgen van de eiwit reageert het lichaam. Door de reactie van het lichaam komt er histamine vrij, en deze histamine zorgt voor een allergische reactie zoals jeuk, galbulten, kortademigheid, tranende ogen etc. De slijmvliezen komen vaak als een van de eerste in aanmerking met de stof waar de hond allergisch op reageert. De slijmvliezen van de keel/neus en mond, darmen en huid.

Een paar voorbeelden van allergische reacties kunnen zijn:

  • Oogklachten zoals jeuk, roodheid van de slijmvliezen, vochtophoping onder het oog of tranende ogen.
  • Een verstopte neus, hoesten, kortademigheid, samentrekkende tussenribspieren of een piepende ademhaling, niezen.
  • Roodheid, jeuk, galbulten, jeukende bulten en eczeem.
  • Oorontsteking
  • gedragsveranderingen
  • Er zijn nog veel meer symptomen te benoemen maar deze symptomen vallen het meest op.
voedselallergie of voedingsintolerantie

HEEFT DE HOND NU LAST VAN EEN VOEDSELALLERGIE OF VOEDINGSINTOLERANTIE EN WAT IS HET VERSCHIL?

Wat is een voedingsintolerantie?

Bij een voedingsintolerantie worden er geen antistoffen of afweerstoffen aangemaakt door het lichaam. Het immuunsysteem is hierbij niet betrokken. Bij een voedingsintolerantie kun je vaak wel een beetje van de bepaalde eiwit verdragen en is het minder erg als er per ongeluk een brokje wordt opgegeten die de bewuste eiwit bevat. Het lichaam reageert vaak niet direct. Pas wanneer een hond teveel van de bepaalde eiwit binnen krijgt komt er een reactie. De reactie kan laat optreden en het kan wel 2 dagen na het eten pas reageren. Dit maakt het lastig om te achterhalen waar de hond gevoelig op reageert.

De klachten kunnen min of meer dezelfde zijn als bij een voedselallergie.

Wat is het verschil tussen een voedselintolerantie en voedselallergie

Bij een voedselallergie is het immuunsysteem betrokken en reageert snel binnen een paar uur na het eten van de eiwit waar de hond op reageert. Bij een intolerantie is het immuunsysteem niet betrokken en kan de hond soms pas 2 dagen later reageren. Wanneer een hond een voedselallergie heeft kan de hond geen kruimel van de bewuste eiwit verdragen, bij een voedselintolerantie reageert de hond pas vaak als het er meer van binnen krijgt en er een ophoping van de eiwit ontstaat.

Wat moet je doen als je denkt dat je hond allergisch is?

Als je denkt dat de klachten die je hond heeft zouden kunnen komen van voeding komt de uitdaging om uit te gaan vinden op welke voeding je hond reageert.

Dit noem ik bewust een uitdaging omdat hier veel bij komt kijken waarbij vooral het hele gezin betrokken moet worden.

De hond kan, afhankelijk van de ernst van de klachten, op een specifieke hypo allergene voeding worden gezet of op een brok met puur 1 eiwitbron. Hierbij moet gekeken worden welke eiwitbron de hond nog niet of heel weinig binnen heeft gehad om een zo schoon mogelijke start te kunnen maken.

Eliminatie dieet is echt noodzakelijk

Ook alle snacks, tussendoortjes, snoepjes alles moeten stop gezet worden. Zelfs kruimels moeten vermijden worden. De hond moet tijdens het uitlaten goed in de gaten gehouden worden zodat het niet stiekem iets kan opeten.  Dit strenge stramien moet minimaal 6 weken worden volgehouden. Dit noemen we een eliminatie dieet. Door alle voedingsstoffen eerst weg te laten uit de voeding, het lichaam rust te gunnen en ze dan weer toe te voegen kunnen we kijken waarop de hond reageert. Soms verergert de klacht eerst en voelt het alsof je als eigenaar een verkeerde beslissing hebt genomen. Soms kan het  een paar pogingen kosten voordat er een goede basisbrok gevonden is. Zodra na 6 weken de hond klachtenvrij is en tot rust is gekomen kan er onder begeleiding heel langzaam een andere eiwitbron worden toegevoegd. Deze moet dan weer een paar weken gegeven worden om te kijken hoe de hond reageert. Het is belangrijk dit goed aan te pakken en niet te snel te willen. Het beste kunt u dit onder begeleiding doen van een voedingsdeskundige voor honden. U kunt dit maar 1x goed of fout doen namelijk.

 

verschil voedingsallergie en voedselintolerantie

EEN ELIMINATIE DIEET KAN MOEILIJK ZIJN, VOORAL ALS EEN HOND WEL ALTIJD TREK LIJKT TE HEBBEN. TOCH IS HET NOODZAKELIJK OM TE ONTDEKKEN OF DE HOND LAST HEEFT VAN EEN VOEDINGSALLERGIE OF EEN VOEDSELINTOLERANTIE.

Allergie/ intolerantie dagboek bijhouden

Het is verstandig om voordat je met het elimineren begint een dagboek te beginnen. Schrijf voor jezelf op wat de klachten zijn en waaraan je dit herkent.

Zo kun je in de loop van de weken goed zien of de klachten afnemen. Omdat klachten er vaak langzaam ingeslopen zijn, valt het soms ook niet zo op als ze verdwijnen of veranderen. Een dagboek kan hierbij goed helpen.

Hulp om meer weten?

Wilt u hulp bij dit onderwerp of meer weten? Neemt u dan gerust contact op met mij, ik help u graag verder. Als gediplomeerd voedingsdeskundige voor honden kan ik u zeker helpen. Zij geeft u een goed voedingsadvies. Ik hoop dat het in ieder geval een stukje duidelijker is wat het verschil tussen een voedselallergie en een voedingsintolerantie is.

In deze moderne tijd kunnen consulten niet alleen bij mij plaats vinden bij kunnen we ook via Zoom of Teams al een heel eind komen.

Thalita Daling

Darling Petcenter

Holtenweg 1 , Marwijksoord

06-28770741