Blog #15

Natte hondengeur.

Samenwerken met je hond draait om een vertrouwensband opbouwen met je hond. Daarnaast moet leren met je hond leuk zijn. Zowel voor de hond als voor het baasje. Beiden moeten vertrouwen hebben in elkaar. Vertrouwensband met je hond en leren gaan hand in hand.

Maar hoe ziet dat er uit en hoe krijg je een vertrouwensband voor elkaar.

In deze blog proberen we aan de hand van drie simpele en duidelijke stappen uit te leggen wat je kunt doen om dat vertrouwen te krijgen en te behouden. Hoe je een vertrouwensband met je hond kan opbouwen  en hierdoor beter en sneller kan leren en hoe je dit kunt onderhouden.

Stap 1. bouw een band op met je hond.

Dit heeft niets met trainen te maken of je hond wat te leren. Hier gaat het erom om samen met je hond te zijn. Hoe creëer je een band? Wat houdt dat in, een band opbouwen?

Een band is de relatie tussen jou en je hond die is opgebouwd door vertrouwen. Er zijn meerdere manieren om een band op te bouwen. Maar doe vooral wat jouw hond erg leuk vind en ga daarin mee. Snuffelen, graven, wandelen, knuffelen. Als je dat samen met je hond doet, creëer je een band. Deze band zal zorgen dat je de rest van je leven makkelijker om kan gaan met je hond en er meer en makkelijker vertrouwen is en blijft.

Stap 2. maak leren leuk!!

Veel traditionele trainingen zijn erop gefoccust om je hond te laten doen wat jij wilt met de nodige hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zoals een jachtlijn, slipketting of een verkeerd tuigje zijn helemaal niet nodig. Ze zorgen ervoor dat je hond angst ontwikkeld. Ja je hond zal op dat moment doen wat jij wilt dat hij doet, maar niet omdat hij dat leuk vind of prettig. Maar omdat als hij dat niet doet hij pijn zal ervaren. De band die is opgebouwd zal een flinke deuk oplopen en de hond raakt je vertrouwen kwijt. Je kunt elke hond, elk ras, elke leeftijd trainen met positieve training. Positief trainen doe je met alles wat je hond leuk vind. Een extrinsieke motivator. Een extrinsieke motivator is een hulpmiddel door middel van voer, een speeltje, een knuffel. Iets wat jouw hond heel erg leuk vind en van buitenaf komt. Iets wat jij de hond kan bieden. Met deze extrinsieke motivator kun je de hond belonen voor goed gedrag wanneer de hond doet wat jij wil. Je maakt het leren leuk en je brengt alles samen. Fun en spelen en beloning en hiermee leer je de hond snel. Je hond zal je vertrouwen en  zal naar je luisteren en reageren. Het  wordt geen relatie gebaseerd op domineren maar op samenwerken.

Stap 3. bouw zijn zelfvertrouwen op.

Er zijn veel dingen waar de hond mee te maken krijgt in onze wereld. In onze samenleving die ingewikkeld kunnen zijn voor de hond.

Denk er maar eens over na. Het is eigenlijk heel raar dat we ons huis delen met een roofdier. Honden zijn jagers. Net als wij vroeger (en nu soms nog) waren. Het vraagt veel van je hond om bij ons te wonen, om erbij te horen, om zich aan te passen. En omdat wij alles snel geregeld willen hebben is dat soms best ingewikkeld. Wanneer je hond een probleem heeft willen we het vaak snel opgelost hebben. De hond moet binnen een paar uur van zijn probleem af zijn en alle hulpmiddelen die daarvoor nodig zijn, zijn toegestaan. Een slipketting, een jachtlijn hoog in de nek, bestraffen.  Het zal het gedrag onderdrukken en de hond wordt hier niet gelukkig van. Maar wanneer je rust neemt, de tijd neemt en kijkt naar de hond zijn er hele goede, diervriendelijke andere methodes. Als je iemand in huis neemt die je helpt, de band tussen jou en je hond versterkt en het vertrouwen opbouwt zal dit de hond echt helpen.

Vertrouwensband met je hond en leren is op de lange termijn het beste!!

Zowel jij  als jouw hond zullen daar een stuk gelukkiger van worden op de lange termijn.