Blog #10

Waarom moet een hond kunnen snuffelen?

Waarom moet een hond kunnen snuffelen?

Ik loop regelmatig een rondje met onze honden en geef ze dan de tijd even te snuffelen. Soms reageren mensen dan met opmerkingen als : ja zo  komen we natuurlijk nergens, of tja dat schiet ook niet op he.. maar waarom moet een hond eigenlijk kunnen snuffelen tijdens het wandelen?

Snuffelen doet natuurlijk niet alleen de hond maar dat doen we zelf ook

Elke ochtend bekijk ik even wat er gebeurt is in de wereld, lees ik de krant of kijk ik het journaal. Ik kijk even buiten hoe het weer is en soms loop ik een rondje door mijn tuin om te zien welke planten zich weer ontpoppen en tot leven komen. Ik kijk naar de vogels en haal eens diep adem om de eerste lente geurtjes op te snuiven.  Ik snuffel, als het ware, dus rond op internet, mijn tuin en via de tv.

 

 

snuffelen 

 

 

SNUFFELEN GEEFT DE HOND INFORMATIE OVER ZIJN OMGEVING

Snuffelen voor de honden werkt op dezelfde manier, ze bekijken de wereld om zich heen.

Ook de honden snuffelen om nieuws te vergaren. Welke andere hond liep hier nog meer? Is die hond loops? Een reu of een teef? Is die hond misschien ziek? En welk ander dier liep hier nog meer? Een eekhoorn? Een musje? De honden komen door te snuffelen enorm veel te weten over de wereld om zich heen.

snuffelen 

 

 

DEZE HOND SNUFFELT AAN EEN BLOEM. HIERDOOR KRIJGT HIJ INFORMATIE UIT ZIJN OMGEVING.

Snuffelen zorgt voor ontspanning

Snuffelen werkt ook zeer ontspannend voor de hond. Door te snuffelen verlaagt het stressniveau bij de honden. Ze vergeten als het ware even alles om zich heen. Daarnaast worden ze mentaal moe. Na een wandeling waarbij de hond lekker heeft mogen snuffelen zal de hond lekker rust pakken.

Snuffelen of snel doorlopen?

Geen tijd voor snuffelen voor de hond, want we moeten een route lopen. Wanneer wij als mensen gaan wandelen met de hond hebben we vaak een tijd in gedachte hoelang we er over willen doen. Daarnaast hebben we dan ook nog een route in gedachte. 5 km lopen in een uur bijvoorbeeld. De hond heeft dan lekker een flink stuk gewandeld en zijn beweging weer gehad voor die dag.

Maar, snuffelen kan niet, want dat kost tijd. En dan komt de planning van het baasje in de war.

Snuffelwandeling

Snuffelen voor de hond tijdens het wandelen kan op verschillende manieren:

Een 100% snuffelwandeling

Probeer snuffelen voor de hond op te nemen in dagelijkse ritme. Neem een tijd hoelang je wilt wandelen maar laat de hond bepalen hoever je komt in die tijd. De hond mag dan naar hartenlust snuffelen. Misschien komt u verder dan u denkt, misschien maar een paar honderd meter maar na afloop van uw wandeling is uw hond mentaal flink moe.

Combinatie wandeling snuffelen en doorlopen

Bedenk voor u zelf een tijd waarin u flink wilt doorstappen tijdens uw wandeling en vervolgens een tijd waarin u uw hond alle tijd geeft te snuffelen zoveel de hond maar wil. Misschien gaat u wel op een bankje zitten in het bos of loopt u gezellig mee met de hond tijdens het snuffelen. Maar gun in deze tijd de hond zijn moment en bepaal niet voor de hond hoelang hij/zij op een bepaalde plek mag blijven hangen. Misschien is het nieuws wat hij/zij hier vind wel een zeer uitgebreid verhaal. Tja dan moet natuurlijk wel ‘gelezen’ worden tot het einde van het verhaal.

Snuffeltuin

Neem uw hond mee naar een snuffeltuin. Een snuffeltuin is een afgezet stuk gebied wat u kunt afhuren en waarin u echt 1 op 1 bent met uw hond. Er zijn geen andere honden en uw hond kan hier heerlijk los lopen. De tuinen zijn omheind waardoor ook voor honden die normaal niet los kunnen er een mogelijkheid is deze los te laten lopen. In een snuffeltuin hangen altijd geurtjes van andere honden, dieren die op bezoek kwamen en mensen die ervoor in die tuin zijn geweest. Uw hond kan een half uur heerlijk geurtjes opdoen en uitgedaagd worden door de attributen die in de tuin aanwezig is. Zo kunt u plaats nemen op een van de aanwezige bankjes en de hond lekker zijn gang laten gaan.

snuffeltuin 

 

 

HEERLIJK IN ZIJN ELEMENT SNUFFELEN IN DE SNUFFELTUIN

Andere snuffel mogelijkheden

Er zijn natuurlijk nog tal van andere snuffel mogelijkheden maar in deze blog hoop ik je bewust te hebben gemaakt van de verschillende manieren van wandelen. Laat de hond zijn eigen ritme bepalen. Hoe fijn is dat?

Thalita Daling

Hoofdstraat 41

Zwiggelte

06 28770741