Blog #12
Wat zijn veilige hondenkluiven

Yes de pup is er en nu? Of natuurlijk die prachtige lieve herplaatser. Maar wat zijn nu veilige hondenkluiven.
En daar sta je, met je nieuwe hond in je handen. Vol trots en zo blij. Je wordt overspoeld met liefdes gevoelens en wil vanaf nu alles goed doen. Je moeder gevoelens (of vader gevoelens) komen zelfs misschien wel naar boven. Alleen het beste is nog goed genoeg. U wilt de meest veilige hondenkluiven kopen, en terecht.
Je gaat eerst door met het voer van de fokker, of vorige eigenaar, want die zal het wel weten (en deze gedachte is terecht vind ik) maar je wilt je hond ook een veilige hondenkluif geven. Een mooi hondenbot. Iets wat lekker is, iets wat vooral ook veilig is en wat geen schade aanbrengt maar vooral ook past bij de hond.
Maar wat zijn veilige hondenkluiven?
Wat zijn veilige hondenkluiven voor de hond? Deze vraag wordt regelmatig gesteld en is een vraag wat moeilijk te beantwoorden is. Want wat goed en veilig is voor een havenezer hoeft niet goed of veilig te zijn voor een Mechelse herder of voor een new foundlander. Stel we nemen een eendennek. Een ideale snack als tussendoortje voor de mechelse herder. Hij kan het goed opkauwen en doorslikken. Zelfs als hij niet zo goed kauwt komt het niet direct vast te zitten in zijn luchtpijp. Maar geven we deze zelfde eendennek aan een dwergteckel en is deze gulzig. Dan komen de nekwerveltjes die in die eendennek zitten vast te zitten in zijn slokdarm. De gevolgen kunnen uiteen lopen van het verwijderen van de snack uit de slokdarm tot blijvende schade die niet te herstellen is. Bedenk altijd goed dat de slokdarm van een hond niet zo groot is en de snack daar goed doorheen moet kunnen. Pas de snack hierop aan en bij twijfel niet doen.
Mag mijn hond een mergpijp en is merg goed voor de hond?
Dan de mergpijp. Ideaal, je bent bij de slager en koopt gelijk een lekkere mergpijp voor de hond. Een goed stevig bot waar de hond lekker lang mee bezig is.
Een mergpijp is rond en in het midden zit merg. Merg bevat veel vitamine A, Vit, K2, Omega 3 en omega 6 vetzuren en zit vol mineralen, ijzer, zink, boron, Mangaan en selenium. In merg van de lam en van de rund zit ook nog CLA en glucosamine en chondroitine. Allemaal super gezonde voedingsstoffen. Merg is dus zeker goed voor honden.
Zijn mergpijpen veilige hondenkluiven?
De mergpijp is daarin tegen gevaarlijk. Een mergpijp is rond, en in het midden zit de merg. De hond haalt de merg eruit en blijft vervolgens kluiven aan het bot. Dit hoeft geen probleem te zijn wanneer wij als eigenaren een paar dingen goed in acht nemen. Als eerste mag de mergpijp alleen rauw gegeven worden en nooit gekookt of verwarmt zijn geweest. Hier kunnen na verhitting namelijk splinters afkomen wat echt een serieus gevaar kan zijn voor de ingewanden van de hond.
Daarnaast is het verstandig de mergpijp in te snijden of door midden te snijden. De bek van de hond kan vast komen te zitten in deze mergpijp. Er zijn regelmatig meldingen dat een hond met spoed naar de dierenarts moet omdat de mergpijp om de onderkaak zit en niet meer los te krijgen is. Vaak moet de hond onder narcose en moet de mergpijp doorgezaagd worden. De hond kan hierdoor zwellingen oplopen. Merg is dus goed, maar een mergpijp geven die niet ingezaagd is of liever nog door midden gezaagd is, is geen goed idee.
Zijn nylon botten gevaarlijke hondenkluiven?
Nee, nylon bot is niet gevaarlijk. Het zijn veilige hondenkluiven. We kennen nylon als een stof waar we kleding van maken, en wanneer een hond een kledingstuk opeet hebben we een groot probleem. Deze blijft vast zitten in de maag of erger nog in de darmen. Een operatie is vaak dan nodig om deze te verwijderen. Een nylon kauwbot voor de hond is gemaakt van medisch nylon. Dit is evengoed niet oplosbaar in de darmen maar gaat er wel gewoon doorheen en de hond poept dit weer uit. Bij een nylon bot moet wel serieus goed gekeken worden dat de goede maat aan de goede hond wordt gegeven. De fabrikant van de betere merken geven hier zelfs dan een 100 dagen garantie op.
Garantie op nylon botten
Wanneer het bot binnen 100 dagen op is, krijgt de klant gratis een nieuwe. Maar wel alleen als de goede maat passend bij de hond gekocht is. Als u dan nagaat dat uw hond er minimaal 100 dagen over doet om dat bot op te eten, kunt u zich voorstellen hoe weinig per dag er binnen komt. Een nylon bot is dus een goed alternatief. Toch is mijn inziens een nylon bot een toevoeging en niet een vervanging van de andere botten.
Welke kauwbot geef ik mijn puppy?
Die vraag is niet zo moeilijk. Een pup geef je een kauwbot waar ze niet langer dan 30 min mee doen of na 30 min ruil je de kauwbot om voor een speeltje of klein snoepje en een andere keer geef je de kauwbot nog eens weer. Een kauwbot voor een pup mag geen overmatige hoeveelheid calcium bevatten.
Is een calcium bot gevaarlijk?
Voor een volwassen hond is een calciumbot gevaarlijk wanneer de hond een te grote kaakkracht heeft en dit bot kapot kan kauwen. Er komen dan splinters van het bot. Deze splinters zijn erg scherp en kunnen in de ingewanden van de hond schade aanbrengen of zelfs perforeren. Wanneer dit gebeurd is de hond letterlijk in levensgevaar. Een gerookt of verwarmt bot is helemaal een extra risico omdat deze botten nog makkelijker splinteren. Mijn advies is daarom geef deze botten niet, of alleen wanneer je meer dan 100 % zeker weet dat je hond deze niet kapot kan krijgen. Onderschat hierbij de kaakkracht en wilskracht van je hond niet.
Calcium bij puppy’s is helemaal gevaarlijk omdat een pup tot 7 maand niet zelf zijn calcium kan regulieren. De pup zal alle calcium die hij binnenkrijgt opslaan. Een overschot aan calcium zorgt voor scheefgroei van gewrichten en botten en kan ook op oudere leeftijd voor klachten zorgen.
Vanaf welke leeftijd mag mijn pup een kauwbot?
Een pup mag, zodra hij kan, best een kluif om op te kauwen. Een bot met calcium kun je beter vermijden tot 7 maand. Maar het is veilig om een bot te geven zodra een pup kauwbehoefte krijgt. Denk bijvoorbeeld aan veal bladder, rundvlees plaatjes, runderkophuid, of een runderrol.
Mijn hond slikt alle snacks veel te snel door.
Een opmerking die vaak gezegd wordt en die bij veel mensen voor angstige momenten zorgt. Een hond, heerlijk aan het kluiven begint ineens te kokhalzen en rare geluiden te maken. Het laatste stukje van zijn geelhaar, kophuid, of welke andere lekkere kluif ook zit vast achter in zijn keel. De hond was te gulzig en slikte het laatste te grote stuk ineens door. Een reden voor veel mensen om de hond geen kluif meer te geven of het laatste stuk af te pakken en zo maar de helft van de snack te gebruiken. De schrik zit er vaak goed in, als het ooit mis is gegaan of bijna mis is gegaan. Maar wat kun je eraan doen.
De oplossing bij gulzige honden.
Een boneguard is dan, in mijn beleving, een ideaal hulpmiddel. Een boneguard is een van rubber gemaakt product waarin je de snack vastmaakt. Het laatste stuk van de snack zit dan vast en kan niet meer opgegeten worden. De hond kan rustig en zelfstandig kluiven en het laatste kleine stukje gooit u vervolgens weg. Ruil altijd om voor een ander lekker snoepje en pak nooit zomaar de snack weg.
Snacks zijn dus heerlijk, een hondenkluif fantastisch, maar kies ze goed en met zorg uit.
Thalita Daling
Hondenresort Darling
Darling Dog Store
Hoofdstraat 41
Zwiggelte 06-28770741