Blog #3
Waar u op kunt letten bij het kopen van snacks
Giardia of toch niet?
Mijn naam is Thalita Daling, trotse eigenaar van drie Leonbergers waaronder een pup uit het nest waarover ik deze blog schrijf. Hieronder omschrijf ik mijn ervaring en mijn beleving rondom Giardia of toch niet? in ons nest. Giardia is een eencellige parasiet die in het maag-darmkanaal voorkomt. De parasiet komt voor bij honden, katten en andere dieren maar kan ook bij mensen voorkomen. Het is een zeer besmettelijke parasiet die zich verspreid via de ontlasting maar ook voorkomt in bijvoorbeeld vervuilde plassen water. Bij Giardia krijgt de hond terugkerende diarree en soms met bloed. De ontlasting is vaak slijmerig en stinkend. Verder kan de hond gaan braken, gewichtsverliezen of minder gaan eten als gevolg van de buikpijn.
Ik beweer niet de waarheid in pacht te hebben maar omschrijf enkel hoe wij het ervaren hebben.
Pups geboren
Helemaal blij met mijn 1e nest met 6 prachtige pups. Helemaal trots en kern gezond. Tot ze 6 weken zijn en ze allemaal verschrikkelijk aan de diarree raken. Mannetje groen begint naast de verschrikkelijke waterdunne diarree ook over te geven en is binnen een uur van een vrolijke pup naar een ellendige zieke pup gegaan. Direct de dierenarts gebeld en met de pup naar de dierenarts. Natuurlijk is het weekend en moet ik naar een vervangende dierenarts.
Dierenarts bezoek
Aangekomen bij de dierenarts concludeert deze dat mannetje groen tegen uitdrogen aanzit. Hij krijgt een injectie tegen het braken en onder voorwaarde dat hij binnen 2 uur weer gaat eten en drinken mag hij mee naar huis. Anderhalf uur later begint de volgende pup ook te braken. Ik neem geen risico en neem beide pups direct mee terug naar de dierenarts. Het oranje teefje krijgt een injectie en doet minder ziek aan dan de groene pup bij het eerste bezoek aan de dierenarts. Het reutje moet blijven en gaat aan het infuus. Bij thuiskomst blijkt de injectie bij het oranje teefje zijn werk te doen en deze knapt op. De groene pup mag ik na drie uur weer ophalen is afgesproken. Ondertussen heb ik injecties meegekregen en mag ik als een pup twee maal heeft gebraakt zelf spuiten om uitdroging te voorkomen. De volgende dag moet ik bij teefje roze helaas ook spuiten om het braken te stoppen. Ook deze knapt op na de injectie en zo voorkomen we een extra opname.
Reutje groen komt weer thuis
Wanneer we na drie uur weer bij de dierenarts komen blijkt de groene pup ook daar alles eronder te hebben gepoept. Waterdunne poep. De dierenarts schrok hoeveel en hoe dun het was en was blij dat we niet tot na het weekend hebben gewacht. Aangezien de pup toch had gepoept deed hij ook gelijk maar een Giardia onderzoek. Deze bleek negatief. De pup zou dus geen Giardia hebben volgens de dierenarts. Toen ik vroeg of deze test betrouwbaar was omdat het maar van eenmaal ontlasting was, was zijn antwoord dat hij er bijna zeker van was en ik me geen zorgen moest maken. Immers had de pup zo enorm veel gepoept op dat moment, daar moest de paraciet wel inzitten. Nu, na alle ervaringen, weet ik dat een Giardia test soms bij een eenmalige test negatief kan zijn en pas na drie dagen testen er zekerheid is of de hond echt geen Giardia heeft. Later zal ik uitleggen hoe dit werkt.
Alle pups antibiotica
Omdat de diarree zo ernstig was moesten alle pups aan de antibiotica. Deze bleek te helpen en na twee dagen was bij alle pups de ontlasting weer prima. Blij dat we dit avontuur overleefd hadden en alle pups weer vrolijk en blij waren.
Na zes dagen was de antibioticakuur voorbij. De pups aten, speelden en waren happy. Vier dagen later begon de ontlasting weer te veranderen, weer dunner, niet meer zo waterdun maar wel dunner. Sommige pups hadden goede ontlasting, andere dunner en het veranderde soms per dag of per keer hoe de samenstelling van de ontlasting was. Elke pup kreeg zijn eigen nachthok en elke pup zijn eigen kleed. Zo konden we goed zien wie welke ontlasting had.
Opnieuw ontlasting onderzoek
Omdat ik het niet vertrouwde deed ik opnieuw een ontlastingsonderzoek. Ik verzamelde van elke pup ontlasting en bracht het totaal van drie dagen naar de dierenarts. Ondertussen waren de pups al 8 weken geweest en mochten ze eigenlijk naar hun nieuwe huis. Uit het onderzoek bleek dat ze Giardia hadden maar er geen andere parasieten of bacteriën werden aangetroffen.
Behandeling Giardia
En dan begint het. De behandeling. We gingen ervan uit dat we dit appeltje wel even zouden schillen. Alle pups gingen aan de Panacur. Panacur is een ontwormingskuur die meerdere dagen gegeven moet worden en een breed scala aan wormen en parasieten dood. Onze dierenarts gaf het advies vijf dagen kuur, drie dagen niets en drie dagen Panacur. Ondertussen elke dag alle pups wassen, kont en pootjes in elk geval. Na elke keer poepen (en dat was vaak) de achterhand wassen. Alle kleedjes elke dag op 70 graden wassen, voerbakken uitkoken en alles met stoomreiniger reinigen. Poep direct opruimen en plek van poepen desinfecteren. Om herbesmetting te voorkomen werd geadviseerd ze toch naar hun nieuwe huis te laten gaan.
Verhuizen naar hun nieuw huis
Gelukkig heb ik vanaf het begin alle nieuwe eigenaren op de hoogte gehouden hoe het met de pups ging en wisten ze dat ze diarree hadden. 1 pup was al naar het nieuwe huis voordat ik de uitslag had dat ze Giardia hadden, de anderen waren nog hier en al begonnen met de behandeling. De pup die al verhuisd was had bijna geen diarree en de eigenaar wilde de pup graag ophalen en had al veel ervaring met honden. Uiteraard ook de pup eigenaar gelijk op de hoogte gebracht van de pup die al verhuisd was. Alle eigenaren kozen ervoor de pup toch op te halen en het zelf thuis op te pakken. Toch was het een enorm dubbel gevoel om een pup mee te geven die niet helemaal gezond is. Omdat ook de dierenartsen van de toekomstige baasjes hetzelfde advies gaven kozen we ervoor de pups toch te laten verhuizen. Zo begon voor vijf van de pups het avontuur bij hun nieuwe baasjes. Het zesde pupje bleef bij ons wonen.
Panacur en dierenarts advies
Natuurlijk kregen alle pups de Panacur mee naar huis zoals mijn dierenarts had voorgeschreven en ook de pup die al was verhuisd stuurde ik de medicatie op. Iedereen begon met de Panacur, schoonmaken en alles secuur bijhouden.
En allemaal maakte we de kuur af zoals voorgeschreven. Bij sommige waren de klachten zo goed als over, bij andere nog aanwezig. De ene dierenarts adviseerde om antibiotica te geven, de andere even niets te doen en weer een andere om nogmaals de Panacur te herhalen. We hielden elkaar op de hoogte want geen van ons had eerder met Giardia te maken gehad. De antibioticakuur leek goed te werken en sommige gingen alsnog ook daarop over. De ene dierenarts gaf voor vijf dagen antibiotica, een ander voor tien weer een ander voor zeven dagen. En ook bij de Panacur bleken er hele andere adviezen gegeven te worden. Sommige dierenartsen gaven aan vijf dagen Panacur te geven, daarna drie dagen niet en dan weer vijf dagen wel. Andere gaven aan zeven dagen wel, vijf niet en dan zeven dagen weer wel. En weer een ander gaf aan vijf dagen, drie niet en dan drie dagen. In Duitsland blijkt er geadviseerd te worden door een dierenarts die ik benaderde om zeven dagen wel, drie niet zeven wel te geven. En uit België kwam het advies zeven dagen wel, zeven niet en dit vier keer te herhalen.
Testen op Giardia
Na de behandelingen was het tijd om te testen of de Giardia nog aanwezig was. De ene deed het bij de dierenarts en leverde drie dagen ontlasting in, de andere deed het thuis met een zelftest. Maar allemaal kregen we het advies van de dierenarts om te testen, op 1 pup na. Die kreeg te horen, goede ontlasting? Dan gewoon op zijn beloop laten. Wanneer we na twee weken (en sommige op advies drie weken) weer testen komt er bij allemaal na drie dagen achter elkaar testen een positieve uitslag op de Giardia uit. Alle pups zouden dus nog steeds Giardia hebben.
Wanhoop nabij
Ondertussen zijn de pups 15 weken geweest en alweer zes weken bij hun nieuwe eigenaren. De ene eigenaar heeft een ander behandelplan gevolgd dan de andere. De ene pup meer diarree gehad dan de andere maar bij allemaal lijkt de ontlasting de goede kant op te gaan. Tijdens of vlak na weer een Panacur is de ontlasting dunner en daarna wordt het weer dikker. En elke test is positief. We beginnen allemaal een zoektocht en stuiten op wat adviezen die we, soms uit wanhoop, ten harte nemen.
Sommige kiezen ervoor over te stappen op vers vlees want Giardia zou zich voeden met koolhydraten en suikers. Dit lijkt een positief effect te hebben op de ontlasting. Ook stuiten we op een site die verschillende middelen voorschrijft tegen de Giardia. Giardex en Gastro worden door meerdere toch ook maar aangeschaft omdat de reviews hierover erg goed zijn. Ook het schoonmaken blijven we bijna allemaal stug volhouden.
Artikel universiteit Utrecht
En dan stuiten we op een tweedelig artikel van de universiteit van Utrecht die onderzoeken hebben gedaan naar hoe dierenartsen Giardia behandelen. Het doel is om een eenduidig behandelplan te ontwikkelen. Hoe meer ik lees in het artikel (Overgaauw et al., 2015) hoe vaker ik getriggerd wordt door het feit dat zij voorstander zijn niet opnieuw te testen. Wanneer de hond geen klachten heeft is hun advies niet weer te testen, terwijl onze dierenartsen allemaal opnieuw willen testen.
Fabrikant/farmaceutisch fabrikant
Om duidelijkheid te krijgen besluit ik de fabrikant van de Panacur te bellen. Ik wil weten wat hun ervaring is en hun advies. Vooral omdat we nu zoveel verschillende adviezen hebben gehad en de pups nog steeds positief testen. Intervet International Bv is het farmaceutische bedrijf die de Panacur maakt in Nederland. Deze bel ik op en leg mijn probleem en de adviezen van de verschillende dierenartsen aan hem voor. Hij is erg vriendelijk en vindt het geen enkel probleem dat ik hun benader. Zijn uitleg zet mijn wereld eventjes op zijn kop en na het telefoon gesprek heb ik even tijd nodig zijn informatie tot mij door te laten dringen.
Advies intervet international
Het advies van de fabrikant is eigenlijk heel duidelijk en zonder veel ingewikkelde dingen.
Volgens hem moet ik de pups drie a vijf dagen (in ernstigste geval vijf dagen) achter elkaar Panacur geven. Waarbij ik vooral heel streng alle schoonmaak regels in acht moet nemen.
- -voerbakken heel heet wassen, liefs kokend water ( ik kook ze gewoon in pan water)
- -niet laten drinken uit vies water, plassen en de sloot.
- -kleden dagelijks wassen op minimaal 60 a 70 graden.
- -elke dag pup poten en achterhand wassen
- -dweilen met desinfect en liefst met stoomreiniger
- -gelijk poep opruimen en plek waar gepoept is desinfecteren
- -vaak handen wassen.
En wanneer ik deze richtlijnen drie a vijf dagen streng volg is er bijna geen kans op herbesmetting.
Wanneer de klachten weg zijn hoef ik niet meer te testen, ook niet ter controle omdat de kans groot is dat de test vals positief zal zijn.
Vals positief
Hier vraag ik uitleg over, want ik wil graag weten hoe een test vals positief kan zijn.
Om te zorgen dat deze uitleg duidelijk begrepen wordt zal ik een metafoor gebruiken. Stel je darmen voor als een stofzuigerslang en de Giardia parasiet als spinnetjes. In die stofzuigerslang leven honderden/ duizenden spinnetjes. Ze hebben allemaal mooi een web gemaakt waarin ze zich verschuilen. Soms komt er een spin uit, soms ook niet. Zo werkt het ook bij de parasiet in de darmen. Soms komt er bij het poepen een parasiet mee uit, soms niet. Daarom moet er minimaal drie dagen achter elkaar getest worden.
Om deze spinnen te verdrijven en uit te roeien wordt er gif in de slang aangebracht. Alles spinnen gaan dood. Maar door hun webben zitten ze nog wel in die slang en verscholen in de ribbels.. Elke keer als de stofzuiger aangaat is er een kans dat er een paar spinnen uit worden gezogen, maar omdat een web zo sterk is en ze in de ribbels zitten blijven er ook nog genoeg dode spinnen in die slang achter.
Wanneer we dan kijken zien we nog wel spinnen zitten, maar deze kunnen niets meer aanrichten omdat ze dood zijn.
Zo werkt het ook met de test op Giardia. De test kijkt of er dna aanwezig is van de Giardia. Omdat door de Panacur de Giardia kapot is gemaakt maar niet verwijderd is, is er nog steeds dna aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de uitslag positief is, want immers test deze of er dna is en niet of de parasiet nog leeft.
Ontlasting bekijken
Naar aanleiding van dit verhaal wordt me ineens veel duidelijk. De pups hoeven helemaal op dit moment geen Giardia meer te hebben. We moeten hun ontlasting in de gaten houden en hun algemene welbevinden. Maar zolang de pups goede ontlasting hebben en geen andere klachten hebben we de Giardia overwonnen. Opnieuw testen is dus helemaal niet nodig.
Poep een cijfer geven
Omdat mijn indicatie van een goede poep anders kan zijn dan die van de anderen zoek ik op internet een afbeelding met een fecale score voor de hond. Royal Canin blijkt hiervoor een prachtige poster te hebben gemaakt. Uit die poster kun je aflezen in welke categorie je de poep kunt indelen. 1 is heel erg dun,2 brijig, drie best oké poep, 4 een prima drol en vijf te hard. Alle pups blijken al in categorie drie en vier te zitten. Wat voor een zeer lange periode overbodige Panacur en antibiotica te hebben gehad een prima score is.
Afwachten of de Giardia weg is
Op dit moment zijn alle pups ongeveer 16 weken oud, we zullen nu dus moeten afwachten. De tijd zal leren of de ontlasting goed blijft en of de pups de Giardia echt hebben overwonnen. Toch voelt het al een stuk beter. En toch ook weer niet. Want wat hebben we die arme beestjes aangedaan? In totaal ongeveer 15 dagen teveel Panacur, antibiotica en een flink aantal keer teveel helemaal gewassen. En dan alle overbodige kosten die we gemaakt hebben. Medicatie, dierenarts kosten, Laboratorische onderzoeken en alle reiskosten. En de vraag die opspeelt of alle andere medicatie wel echt werkt. Ondanks de goede reviews over de medicijnen. Maar zou het kunnen dat de uitslagen ook daar vals positief waren en de tijd die sommige kruiden nodig hebben voor ze zouden werken overeen komt met de tijd die het lichaam nodig heeft te herstellen. Vragen die me bezighouden, maar waar ik het antwoord niet op weet.
Schuldgevoel
Als fokker en als eigenaar van een van de pups voel ik me schuldig. Waar heb ik alle eigenaren mee opgezadeld? Wat hebben we de pups aangedaan? Gelukkig wisten alle eigenaren waar ze aan begonnen, maar toch. Wat een bizarre adviezen hebben we soms gehad en wat een rare verschillende behandelplannen.
Eind conclusie
Op dit moment kunnen we dus concluderen dat er een grote kans is op een valse positieve uitslag na de behandeling van Giardia en er meer moet worden gekeken of de hond nog symptomen vertoond die wijzen op Giardia. Na de behandeling kan de test niet gebruikt worden om te concluderen of de hond vrij is van Giardia. Bij het behandelen van Giardia hebben wij ervaren dat de dierenartsen niet op een lijn zitten. Het advies van de fabrikant nemen wij, n.a.v. de artikelen van de universiteit van Utrecht, ten harte en we wachten af. Observeren van het welzijn van de pups staat nu voorop.
Zoals bovenaan aangegeven is alles in deze blog gebaseerd om mijn ervaring en mijn beleving. Ik kan niet zeggen wat waarheid is of niet, immers valt dat buiten mijn kennisgebied. Ik nodig een ieder daarom ook uit om aanvullingen met wetenschappelijke onderbouwingen aan mij te mailen. info@darlingcenter.nl Wanneer je dit artikel deelt op social media graag ons taggen in je bericht, zo kunnen we de reacties blijven volgen.